Κοντιάς Πέτρινες Κατοικίες

Κοντιάς

Ένα αυθεντικό πέτρινο χωριό, δομημένο με την τοπική γρανιτόπετρα περίτεχνα δουλεμένη και λειτουργικά εναρμονισμένη σε κάθε κατασκευή. Το όνομα του οικισμού προέρχεται από τον Κοντέα, Βυζαντινό μεγαλογαιοκτήμονα  που έζησε στην περιοχή  τα χρόνια της ενετοκρατίας (1207 – 1276 μ.Χ.).

Η αρχική θέση του χωριού βρισκόταν στην παραλία, αλλά κατά τον μεσαίωνα εγκαταλείφθηκε λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Από τότε και ως σήμερα βρίσκεται οχυρωμένο μεταξύ τριών πευκόφυτων λόφων.

Επτά άρτια αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι στολίζουν τις εισόδους του χωριού και θυμίζουν την μακραίωνη ιστορία της Λήμνου ως σιτοβολώνα του Αιγαίου. Οι κοντινές παραλίες του Εβγάτη και του Διαπορίου θα σας εντυπωσιάσουν με τα κρυστάλλινα νερά τους και την υπέροχη λεπτόκοκκη άμμο τους.

Ο πληθυσμός του χωριού σήμερα είναι 500 μόνο μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγω με την κτηνοτροφία, την γεωργία, την αλιεία αλλά και την διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το καλοκαίρι ο οικισμός μεταμορφώνεται. Άνθρωποι από όλες τις ηπείρους ταξιδεύουν για να βρεθούν εδώ.

Ένας διαπολιτισμικός οικισμός – σημείο συνάντησης, που απευθύνεται σε λάτρεις της εκλεκτικής διαμονής, της αυθεντικής αιγαιοπελαγίτικης φυσικής ομορφιάς και των απολαυστικών καλοκαιρινών διακοπών.